A Second hand cuccok menők! | Bővebben az Adomány gardrób kezdeményezésről!

20200627140601_img_5565-01.jpeg

Sziasztok! A mai témának nagyon nagy aktualitása van, hiszen second hand ruhákról lesz szó, pontosabban az Adománygardróbról. Hogy mi is ez az Adomány gardrób arról hamarosan olvashatsz, de biztosan felmerül benned a kérdés, hogy miért kell erről beszélni és miért folyik ez mindenhonnan.

A fast fashion boltok nagyon rövid határidőn belül jönnek elő újabb és újabb kollekcióval, lehetővé téve számodra is, hogy elérhető áron juss a legújabb trendekhez. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ezeket a termékeket kevésbé minőségi alapanyagból állítják elő és a munkaerőt pedig nem fizetik meg. Emellett muszáj megemlíteni a környezetszennyező hatást, bár több olyan fast fashion márka van (pl H&M) amely tesz lépéseket a fenntarthatóság felé.

Mindenesetre azért is gondolom fontosnak ezt a témát, mert a TikTok-ot látva a tini korosztály sok esetben idegenkedik a turiktól. A turizás és a használt rucik nem gázak, sőt sokkal egyedibb lehetsz velük…nem jön szembe veled az a ruha az utcán. Persze ezzel nem azt mondom, hogy ne vásárolj fast fashion boltokból, mert ott is lehet azért jó minőséget kifogni, de próbálj ki turikat is. Sőt a turikban is vásárolhatsz fast fashion-t, de ugye az is jó dolog, hiszen egy használt ruhába lehelsz új életet :) Nem az a lényeg, hogy teljesen leállj a fast fashion-ről, hanem sok kicsi sokra megy..és ez szerintem erre a témára is igaz.

Pár hete kezdtem Katával emailezni és akkor mesélt először az Adomány gardróbról. A továbbiakban a Katával készített interjúmat olvashatjátok és a képeken pedig egy olyan pólót láthattok, amely szintén az Adomány gardróbon keresztül került hozzám.

20200628_224258-01.jpeg

Mit takar az Adomány gardrób?

Az adomány gardrób nem más, mint egy olyan Facebook oldal ahol az általam használt vagy használtruha boltba vett second hand ruhákat felsőket árulom, viszont úgy, hogy a bevétel 25% minden hónapban egy adomány szervezetet támogat pénzbeli adományként. Az éppen aktuális szervezet a Facebook borítóképen van az időintervallummal is. Ez havonta váltakozik. Az átutalásokat pedig az átutalási mappának lehet látni, hogy melyik hónapba melyik szervezetnek mennyi pénz egyült össze.

Honnan jött az Adomány gardrób ötlete?

Két dolog játszott össze igazából. Az egyik az, az, hogy kisgyermek korom óta szerettem volna valami olyat létrehozni, ami segíti az embereket és állatokat. Ezért is volt, hogy folyamatosan kattogtam mi lehetne az, amivel meg tudnám valósítani azt, hogy tudjak segíteni. Tavaly Decemberbe Karácsony tájékán jött az ötlet, amikor beszélgettünk az asztalnál a családommal, hogy miért van az, hogy csak Karácsonykor adományozunk? Miért nem lehet egész évben adományozni, hiszen rászorulóknak mindig kell a segítség nem csak Karácsonykor? Innentől folyamatosan elkezdtem gondolkozni, hogy hogyan tudok létrehozni valami olyat, ami tartósan segít több segélyszervezetnek. Ezzel után itt anyukámtól az ötlet (akivel kiskorom óta bújuk a használtruha boltokat), hogy annyi ruhám van, miért nem adom már el őket, mert nem férek el tőlük már. Ekkor jött az ötlet, hogy a ruháimat eladjam, viszont szeretnék adományozni belőle. Ha ezen pedig tovább mentem, akkor jött ki az igazi stratégiája az Adomány gardróbnak. Hogy minden hónapba más szervezetnek segítsek, így 12 hónap alatt 12 szervezetnek tudok segíteni kisebb-nagyobb összegekkel, a hónap bevétele alapján.

Milyen szervezeteknek adományozol? Vannak állandó szervezetek vagy minden hónapban más szervezet?

Az elején szeretnék nagyobb szervezeteknek adományozni, akiket akár személyesen is ismerek (Pl: Fehérkereszt Állatvédő Liga ahol elvégeztem az Állatvédőr képzést). De ha az oldal önjáró lesz, és minden hónapba betermel, egy bizonyos összeget szeretnék egyre kisebb rászoruló úgynevezett láthatatlan szervezeteknek adományozni inkább, mint a nagyobbaknak, hiszen nekik lehet még reklámra sincs pénzük, hogy észrevegyék őket. Minden hónapba más és más szervezetet szeretnék támogatni, és ajánlások alapján választom ki az adott havi szervezetet. Mindig előtte utánajárok, hogy tényleg valós-e és, hogy kik állnak mögötte. Szeretnél tudni, hogy tényleg jó helyre kerül a pénz, hiszen az Adomány gardrób hiába az én ötletem és megvalósításom az Adomány része mindenkié, aki vásárol, és így kollektíven kell gondolkoznom hiszen, remélem a jövőbe akár havi több 100 ember is adományoz majd havonta. Nem kisebb célom egy közösséget vagy akár mozgalmat indítsak ezzel. J

Az Adománygardrób kapcsán kíváncsi lennék, hogy számodra mennyire fontos a fenntarthatóság? Mit gondolsz a témáról?

Hogy mennyire fontos a Fenntarthatóság? Nem kérdés az életem része. Szeretnék olyan példát mutatni, hogy a gyermekeim, a jövőben büszkék legyenek arra, hogy teszek azért, hogy a Föld ahol élünk még az unokáinknak is gyönyörű és egészséges legyen. Engem is így neveltek és is ezt a szemléletet szeretném továbbvinni. Azonban azt is vallom, hogy nem kell egyből drasztikus változásokba bonyolódni, és egyből Zero Wate életmódra átváltani. Én Ahhoz tudnám ezt hasonlítani mintha valaki leszokna a cigiről vagy egy szenvedélyről. Szépen fokozatosan kell cselekedni amivel ön azonosak tudunk lenni és ma saját életünkbe bele tudjuk illeszteni. Például én személy szerint, nem használok műanyag zacskókat, a gyümölcsökhöz is külön kis vászonszatyrom van, a vattapamacsaim moshatóak és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Kis lépésekbe de célom, hogy elérjem én is a Zero Waste otthon nálunk is előbb utóbb.
A ruhákra visszatérve pedig azt tudom mondani, hogy kiskorom óta akár tudatlanul is, de a fenntarthatóság felé lettem irányítva. 4-en vagyunk testvérek két bátyám és egy öcsém van, a bátyáim levetett ruháit hordtam sokszor kisgyermekként, majd anyukámmal elkezdtünk turkálóba és adományboltokba járni onnantól kezdve nem volt megállás, hogy hol vásároljak inkább. A fast Fashion boltokba csak nézelődni járok mai napig, vagy ha elkísérem a barátnőimet, de úgyis végül egy használtruha boltba kötünk ki.

Mik a terved a jövőre nézve? Tervezel webshop létrehozását?

Jövőre nézve vannak kisebb és nagyobb terveim hiába még csak pár hetes a Facebook oldal december óta folyamatosan alakítom a marketing stratégiát (szakmai ártalom, mert hivatásom szerint online marketinges vagyok). A legelső célom az, hogy a Facebookon minél több likeot (2-3 ezer) el tudjak érni minél kevesebb idő alatt, hiszen minél többen likeolnak annál többen vesznek és annál nagyobb összeget tudok adományozni. Az elején ezért is jó, hogy nagyobb szervezeteket írok, hiszen ők tudják vinni a hírét az oldalnak valamint nekik nem „fáj” annyira egy kisebb összeg, adományozása. Szóval az elsődleges cél most felfejlődni minél előbb, hogy legyen egy stabil adományozható összeg. Van egy minimum, amit adományozok, ezt akkor is megkapja a szervezet, ha az adott hónapba nem érem el a 25%-ból, így nincs az az érzés, hogy keveset adnék. Az első pár hónapba, vagy ha úgy alakul ezt saját pénzből ki fogom pótolni, hiszen az Adományozás az elsődleges számomra.  Hosszútávon pedig, szeretném, hogy akár kilépve a keretekből, egy nagy márkává nője ki magát, ahol az adományozás az elsődleges. Bővíteni a kínálatot (gyermekruha, férfiruha, kiegészítők). De ez a jövő zenéje. Webshopba még nem gondolkozom, hiszen az nagyon költséges lenne, per pill hiába a 25%- ami adományba megy a 75%-át visszaforgatom, és újabb ruhákat hozok az oldalra belőle. Ha fejlődünk egyáltalán nem zárom ki a lehetőségét a webshop nyitásának, ha van rá kereslet.

Adomány gardrób FACEBOOK: https://www.facebook.com/adomanygardrob/

Adománygardrón INSTAGRAM: https://www.instagram.com/adomanygardrob/

sign_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirationsofmanuela.blog.hu/api/trackback/id/tr7315972830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőség

inspirationsofmanuela@gmail.com

További infó a CONTACT menüpontban. :)

Follow on Bloglovin

Találkozzunk Instagramon is ;)

Látogass el Facebookra :)

süti beállítások módosítása