Feminizmus múltja és jelenje - Girl Power jelensége napjainkban


53835448_580849992414117_8618813849019088896_n.jpg

Sziasztok! :) A mai téma egy kicsit komolyabb lesz, mert arra gondoltam, hogy beszélgessünk kicsit a feminizmusról. Te mire asszociálsz amikor meghallod ezt a szót? Férfigyűlölőre vagy egy frusztrált nőre, aki még nem találta meg a párját? A feminizmus céljaként sokan azt fogalmazzák meg, hogy a nők átakarják venni a hatalmat és ugyanolyanok akarnak lenni, mint férfi társaik. Ez valóban így van?

Először egyetem második évében egy beadandó kapcsán kezdtem foglalkozni a témával, ekkor Bridget Jones jelenség és a feminizmus kapcsolatát vizsgáltam, így az angol feminizmus történelmével ismerkedtem. Majd pár évre megint elengedtem ezt a témát mindaddig amíg a kezembe nem került az „Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok” című könyv. A könyv első pár oldala is már arcon csapott és csak arra gondoltam, hogy eddig egy sztereotípia képként jelent meg bennem a feminizmus. Ugye benned is egy harcoló amazon van a szemed előtt, ha a feministáról beszélgetünk? Pedig ezt így nem lehet sztereotipizálni, hiszen bárki lehet feminista akár csendes, akár sminkimádó vagy akár családcentrikus.

XIX.század az előfutár

Azonban mindenekelőtt érdemes beszélni a feminizmus magyar történelméről is. A feminizmus előfutáraként Újfalvy Krisztina (Máté Jánosné) költőnő 1804-ben Molnár Borbálával folytatott levélváltása tekinthető, amelyben először nyilvánult meg két ellentétes nézet a nemek megítélésével szemben. Majd Takács Éva a 19.században szólalt fel amellett, hogy a nőknek az oktatás mellett a tudomány, politika és a művészetek terén is egyen jogot érdemelnek a férfiakkal szemben. Teleki Blanka neve sokak számára ismerős lehet, hiszen az 1848-as 12 pont mintájára kiadatta a „Teleki Blanka növendékeinek kiáltványa a nők egyenjogúsága ügyében” című dokumentumot. Teleki Blanka volt az első, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a nőknek is szavazati jogot kell biztosítani. Az 1848-as törvények külön kiemelték, hogy kivéve nők! Ugye erről te sem hallottál töri órán? Az 1870-es években újabb harcok indultak a nők szavazati jogáért, de sajnos eredménytelenül. Ezután a nők az oktatás irányába nyitottak és 1895-ben elérhetővé váltak az egyetemek bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészi karok a nők számára.

1913_kongresszus.jpg

Az eredményes XX.század

A huszadik század Magyarországon hatalmas siker a feminizmusban, hiszen az évszázad elején alakult meg a Feministák Egyesülete és A Nő feminista folyóirat is útjára indult. A nők először 1918-ban nyertek részleges választójogot a Károlyi kormány idején. A két világháború közötti időszak ismét a hagyományos alárendelt női szerepet propagálta és a nőknek 1945-ig kellett várni a cenzustól mentes választójogra. Majd 1949. november 26-án lett elfogadva a XLIII. tc., amely kimondta a nők egyenjogúságát.

Forrás:https://nokert.hu/sun-20151129-1022/1371/6/magyarorszagi-feminista-megmozdulasok-tortenete

53165235_828660610814252_3684981235869810688_n.jpg

Girl Power Magyarországon a XXI.században

Mindenhol a girl power szó vagy a girls support girls feliratba botlunk. Sokszor elgondolkodok, hogy ki miért választja ezeket a feliratú pólókat, ami ez van. A Girls support girls egy amerikai mozgalom, ami azt mondja ki,

 hogy a tanult lányok változtathatják meg a világot és segíthetnek a fejletlenebb országokban élő elnyomott nőtársaikon. Bár nem kell ennyire mélyen belemenni ebbe a fogalomba, de egy dolgot biztosan megállapíthatunk: még pedig azt, hogy a lányoknak és nőknek támogatnia kell egymást. 

Mint ahogyan az előbb is utaltam rá, hogy sokan felveszik a girl power feliratú pólót és figyelmen kívül hagyják a jelentését. Sokan úgy is érzik, hogy a feminizmus múlt, hiszen már szavazati jogunk van..tehát egyenlőek vagyunk. Talán a feminizmus szót negatív asszociáció övezi és a jelentőségét vesztette már a mai modern világba. Pedig abba belegondoltál már, hogy mennyire férfi központú a történelmünk? Szent Istvántől kezdve dicső férfiak sorsáról hallunk, míg néha, nagyon ritkán feltűnik egy-egy női alak is. Szerencsére ma már többen is foglalkoznak a nők szerepével, így született meg az 50 elszánt magyar nő vagy a Magyar mesék lázadó lányoknak. Ezekben a könyvekben inspiráló női személyeket ismerhetünk meg, akik azért is találkoztak sok akadállyal az életükben, mert nőnek születtek.

A politikai életben a nők aránya jóval kevesebb mint a férfiaké. Sok nő támogatja a kvóta bevezetését a parlamentbe, tehát, hogy több nő vállalhasson szerepet a politikai életben. Sokan a vállalatok esetében is női kvótát vezetnének be, tehát egy bizonyos százalékban kötelező lenne nőket alkalmazni. Ez miért is lenne jó? Vannak olyan témák, amelyet a nők jobban átlátnak és vannak témák, amelyben pedig az lehetne hasznos, hogy a nők másképpen látják. 

A sor persze folytatható, mert például furán nézünk egy lányra aki mérnöknek tanul.  Észre sem veszük, de sztereotípiát állítunk fel magunkban és ezzel mi, nők saját magunkat sem fogadjuk el egyenlőnek a férfiakkal szemben.

A bejegyzésemet D. Tóth Kriszta szavaival zárnám, amelyet a fentebb már említett könyvből idézek. „Férfi és nő, nő és férfi nem egyforma, egyenlő csupán.”

Életem eddigi egyik leghosszabb bejegyzésével szeretnék minden nőnek Boldog Nőnapot kívánni. :)

Remélem tetszett ez a bejegyzés és köszönöm,hogy ma is velem tartottál. Megtalálsz még FACEBOOK-on és, YOUTUBE-on, INSTAGRAM-on is. Ha támogatsz egy like-kal vagy egy megosztással, azt is köszönöm neked! :)

sign_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirationsofmanuela.blog.hu/api/trackback/id/tr5814676086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőség

inspirationsofmanuela@gmail.com

További infó a CONTACT menüpontban. :)

Follow on Bloglovin

Találkozzunk Instagramon is ;)

Látogass el Facebookra :)

süti beállítások módosítása