Neked hol van a privátszféra határa az Instagramon?

35520944_2105116749516262_3380085360112435200_n.jpg

Sziasztok! :) Mostanában azon kaptam magamat, hogy az Instagram az az alkalmazás, amit a legtöbbet használok. Ez azért is van, mert szeretek outfit képeket nézegetni, inspirálódni, új történeteket, vagy csak új, másoknak bevált termékeket megismerni. Szerintem ezekre az Instagram egy tökéletes hely, igen beszélhetünk arról is, hogy mennyiben valós is ez a világ. De azon gondolkodtál, hogy milyen képeket töltesz fel a feededbe? Hogy kik nézhetik meg a képeidet? Vagy arra, hogy azok a képek több tíz év múlva is előkerülhetnek rólad? Ebben a bejegyzésben az Instagram és a privátszféra kapcsolatát szeretném feszegetni és pár blogger és vlogger ismerősömet is megkértem, hogy írják le a véleményüket, hogy ne csak az én szemszögemből lássátok ezt a témát.

A bejegyzés ötlete pár hete jutott eszembe, amikor egy cég megkeresett azzal a kéréssel, hogy készítsek egy videót, amelyben a márka pár bikinijét mutatom be. A videónak egy felpróbálós szerzeményes videónak kellett volna lennie és én elsőre visszautasítottam. Ekkor jutott eszembe, hogy nekem például hol van a privátszférámnak a határa az instagramon? Szerintem nehéz megtalálni az arany középutat. Egy olyan nyitott és szabad világban élünk, ahol akármilyen képet nyugodtan feltölthetsz magadról..ami egyszerre jelent előnyt és hátrányt is.

Mi a célod a képpel?

Sokan nem gondolják különlegesnek a fehérneműs képeket, nekem ez például komfort zónámon kívül esik. Igen, vannak esetek, amikor egy kampányra hívják fel a figyelmet így vagy egy csinos lány mutatja meg az évek alatt elért alakját, ami egy szuper motiváció nem? Abba belegondoltál, hogy hányan visszaélhetnek egy ilyen képpel? Sajnos elég sokan és ezért is kell alaposan végig gondolni, hogy egy adott kép megosztással mi is a célunk. Ha a lájkok száma miatt csinálod, akkor a kép csak az adott pillanatban okozhat örömöt, de ez az öröm is gyorsan elmúlik és már a következő kép feltöltésén töröd a fejedet.

A párodról és a családodról töltesz fel képet?

Ez egy másik olyan téma, amiben megoszlanak a vélemények. A blog instagrammján kívül van egy saját Instagram profilom, amire sokkal több képet töltök fel a barátommal vagy családommal megörökített pillanataimról. Ha párunkról vagy családtagunkról vagy igazából bárkiről töltünk fel képet, meg kell kérdezni, hogy ő azt szeretné-e vagy sem.

Az internet nem felejt

Ismerős mondás és nagyon igaz. Próbáltad már, hogy beírtad az Instagram nevedet a Google-be? Én kipróbáltam az Instagram nevemmel és olyan oldalakon jelentek meg a képeim, amelyek egy úgynevezett Online Instagram Posts Viewer oldalak. Gondolok itt olyan oldalakra, mint a pictame.com vagy picbon.com. Rengeteg ilyen oldal van és ami a legmeglepőbb volt, hogy olyan képet is találtam magamról, amit már régen letöröltem. 

A feltöltött képet több év múlva is felvállalnád?

Ez a legfontosabb kérdés, amire válaszolnod kell a képfeltöltés előtt. Tizenévesen még nem tudhatod, hogy merre sodor a jövő és milyen állásinterjúra fogsz készülni például 10 év múlva. A munkáltatónak ma már elég annyit tennie, hogy beírja a nevedet a Google-be, ahol már a Facebook és az Instagram profilodra is könnyedén rábukkan. Ekkor pedig már egy első benyomása lesz rólad..és lehet, hogy egy kép dönti el, hogy téged választanak vagy sem.

Bloggerek és Vloggerek is úgy gondolják, mint én?

Ahogyan a bejegyzés elején is említettem megkérdeztem bloggerek és vloggerek véleményét is erről a témáról, hogy az ő szemszögükből is láthassátok ezt a témát.

Először Smejkát kérdeztem erről a témáról, hogy mit gondol mennyit oszthatunk meg a privátszféráról Instagramon. Remélem ti is feliratkoztatok már a Smejka YouTube csatornájára. Úgy vettem észre, hogy a fehérneműs képekről hasonló véleménnyel vagyunk és a családról alkotott véleményét teljesen megértem:

"Soha nem tennék fel olyan képet, amin mondjuk a párom vagy valamelyik családtagom is szerepel. Egyrészről, mert ők sem szeretnének szerepelni, másrészről magam is úgy érzem, hogy a családi dolgoknak nincs helyük az én oldalamon, így a határ a magánéletem és a nyilvános életem között elég erős.

Nagyon ellenemre van még bármilyen fehérneműs fotó, ha egy fehérneműs cég tőlem azt kérné, hogy magamon mutassam meg a terméket, egyértelműen nemet mondanék, ahogy a bikinikre is a válaszom nem. Még a bikinis nyaralós fotókat sem szeretem nyilvánosan közzé tenni, hiszen sosem tudjuk épp ki nézi az oldalunkat, és annak tartalmát miként használja fel. Ellene sem vagyok, mindenki a saját döntése mennyit mutat magából, én inkább az elővigyázatosságra szavazok. "

Következőnek Marit kérdeztem, aki a Maryland by TM YouTube csatornát vezeti. A véleményében azt emelte ki, hogy a privátszférának a határa addig tart, amíg azt bármikor felmerjük vállalni:

"Szerintem annyit oszthatunk meg a privát életünkből maximum, amit még nem érzünk kellemetlennek, amit nyugodt szívvel felvállalunk tényleg mindenki előtt.  Nekem nagyon meghatározó a családom hozzáállása ehhez, mert abszolút nem néznék jó szemmel, ha akár már fürdőruhás képet osztanék meg. Mivel szükségét nem érzem, így nem is szoktam. Nemrég azonban egy számára nagyon privát fotót mutattam meg, motiválás céljából egy régi képemet mellette egy mostanival, ugyanis régen túlsúlyos voltam, de mára ez megváltozott és eddig ezt nem mertem fel vállalni.  Ezzel szemben intimebb vagy fürdőruhás képeket továbbra sem tervezek posztolni.”

Bogi a bbloggerpont.blogspot bloggere is elmondta, hogy szerinte mennyit adhatunk a privátszféránkból az Instagramon. Bogi szintén felhívta a figyelmet arra, hogy felelősségteljesen kell élni:
„A közösségi média világunkban az egyik legmegosztóbb platform, sokszor nehéz elkülöníteni magánéletünket a kiposztolható tartalmaktól. Személyes értékrendem ütközik a kihívó, bikinis fotókkal, de egy barátnős kép a strandon még abszolút „megengedett”. Mindenkinek saját felelőssége: mennyit mutat magából, hisz később is neki kell majd elszámolnia a fotókért esetleges élethelyzetekben. Én a barátommal sem tennék ki közös képet a blogom Instagram profiljára, de személyesre már igen. Itt is embere válogatja: vannak, akik csak „lőnek” egy szelfit együtt, valakik ölelkeznek és láthattunk már egészen extrémnek számító képet is. Összességében úgy gondolom: felelősségteljesen kell élni, az olyan képeket, bejegyzéseket mellőzni kell, amelyekért később kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Azt gondolom, hogy továbbra is a legnagyobb befolyásoló tényező az ember közvetlen környezete, de ha valaki komolyan tud gondolkodni, nem „kerülhet bajba”.”az Instagramon."

Neked hol van a privátszférád az Instagramon?

Inspirations of Manuela (@inspirationsofmanuela) által megosztott bejegyzés,

Remélem tetszett ez a bejegyzés és köszönöm,hogy ma is velem tartottál. Megtalálsz még FACEBOOK-on és INSTAGRAM-on is. Ha támogatsz egy like-kal vagy egy megosztással, azt is köszönöm neked! :)

sign.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inspirationsofmanuela.blog.hu/api/trackback/id/tr7014056748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elérhetőség

inspirationsofmanuela@gmail.com

További infó a CONTACT menüpontban. :)

Follow on Bloglovin

Találkozzunk Instagramon is ;)

Látogass el Facebookra :)